Cum aflu ce placa video am instalata in calculator

05/10/2018

Ce este o placa video

Stiu ca marea majoritatea a voastra stiu ce este o placa video si cam la ce foloseste (jocuri, nu?). Ei bine da, si la jocuri insa fara o placa video nu ai avea cum in primul rand sa te uiti la un monitor. Placa video este o componenta a unui calculator care joaca un rol destul de important, iar pentru persoanele atehnice este exact ca si cum i-ai cere unui orb sa picteze sau sa croseteze.

Cred ca introducerea asta nu e una destul de reusita insa eu zic totusi sa trecem mai departe.

Cum stiu ce placa video am instalata in calculator?

In primul rand placile video (si aici ma refer la calculatoarele personale, nu servere, laptop-uri ori mai stiu eu ce ) sunt de 3 feluri impartite in doua mari categorii as putea spune asa.

Categoria I de placi video

In aceasta categorie exista un singur tip de placa video si anume cea incorporata.

Placa video incorporata este aceea placa video ce se afla lipita pe placa de baza direct din fabrica si care foloseste ca si memoria o parte din memoria RAM a calculatorului (sau memorie shared). Aceasta memorie este alocata automat (de cele mai multe ori) sau manual din BIOS in cazul in care se doreste marirea memoriei video catre limita superioara impusa de producator.

Categoria a-II-a de placi video

Este categoria placilor separate sau cele care intra intr-un slot pe placa de baza. Sloturile la calculatoare personale sau Desktop-uri sunt AGP si PCI Express.

Tipuri de sloturi

Modelul de slot AGP se imparte in: AGP 2x, 4x si 8x insa cele de generatie mai noua sa zic pana in 3 ani vechime sunt de 8x. Pentru a evita cumpararea gresita a unei placi video pe AGP este de preferat sa trageti un ochi pe placa de baza langa portul AGP deoarece este scris si tipul acestuia.

HQ LEVEL va ofera servicii de service si mentenanta on-line si on-site pentru calculatoare, servere, centrale telefonice, copiatoare si periferice. Detalii…

Recunoasterea unui slot PCI Express x16 este mult mai usoara, deoarece acesta are o forma unica (o fanta mica la inceputul slotului si inca una mare in continuare despartit fata de prima) si arata ceva ca in poza de mai jos:

Atentie: Uneori sloturile PCI Express pot fi confundate usor cu cele PCI normale in special atunci cand ambele sloturi au culori identice, dar pentru a nu fi pacaliti de aceasta iluzie tineti minte ca slotul PCI express are fanta mica in fata pe cand slotul PCI o are in partea dreapta sau in spate.

Cum aflu ce placa video am instalata utilizand partea software

Toate aceste lucruri va pot ajuta in determinarea modelului de placa video care este instalat atunci cand aveti acces la unitate, insa exista si situatii in care din diverse motive nu aveti acces sau nu o puteti desface fiind in garantie si doar va intereseaza modelul.

In acest caz sunt mai multe metode insa cea mai simpla este folosirea comenzii dxdiag in run, dar numai atata timp cat o aveti instalata deja cu un driver:

  • Click pe Butonul de start
  • Mergeti pe RUN
  • Stergeti tot ce este scris in aceea casuta si scrieti dxdiag
  • Dati OK
  • Mergeti la Display unde la nume o sa gasiti modelul placii voastre video

Dupa ce ati identificat exact numele placii video o puteti cautati foarte usor pe Google si ca sa va fie mai usor cred ca cel mai indicat ar fi sa dati la poze iar acolo o sa vedeti carui slot se potriveste.

HQ LEVEL va ofera servicii de service si mentenanta on-line si on-site pentru calculatoare, servere, centrale telefonice, copiatoare si periferice. Detalii…

Suntem aici. Contacteaza-ne.

Ne puteti gasi la sediile noastre din Timisoara si Bucuresti, sau ne puteti contacta pe e-mail sau telefonic.
Timisoara
Sf. Ap. Petru si Pavel nr. 29/C
Lu-VI 8:00-17:00

Bucuresti
Barlea nr.5-13, Sector 5
Lu-VI 8:00-17:00
Servicii IT
Telefon: 0740 227 701
Email: office@hqlevel.ro
Servicii HVAC
Telefon: 0727 798 562
Email: contact@aer-vest.ro
bt_bb_google_maps_coverage_image

 Copyright HQ Level Business Services

https://hqlevel.ro/wp-content/uploads/2020/05/top.png