Probabil cu toții ne-am întrebat măcar o dată care este cel mai bun, cel mai sigur, sau cel mai eficient browser.
Astăz, din fericire, putem alege dintr-o mare varietate de browsere. Fiecare ne promite o experiență de navigare cât mai bună, nivel de intimitate crescută, rezultate personalizate și diferite funcții.
Echipa HQ Level a încercat pe parcusul timpului mai multe browsere, atât pe cele cunoscute cât și altele, mai puțin cunoscute.
Așadar iată topul nostru în materie de browsere:
1. Google Chrome
Lansat în 2008, Google Chrome este astăzi cel mai folosit browser la nivel global. Chrome se remarcă prin abilitatea de a personaliza procesul de navigație, prin diferite extensii sau addon-uri. De asemenea Chrome permite integrarea eficientă cu alte aplicații sau servicii Google, precum Google Mail, Google Drive, Google Docs și multe altele.
Chrome permite gestionarea inteligentă a profilului de utilizator, printr-un cont Google. Astfel, mai mulți utilizatori pot folosi Google Chrome pe același browser fără a putea accesa istoricul de navigare sau de descărcare al celorlalți. În plus, Chrome oferă avantajul sincronizării contului dvs. pe mai multe dispozitive.
Google Chrome este disponibil pe toate platformele importante cum ar fi Windows, Android și iOS. Google Chrome este browserul implicit pentru majoritatea dispozitivelor ce rulează sistemul de operare Android.
Dezavantajele majore al browserului celor de la Google suntreprezentate de consumul mare de resurse, consumul memoriei RAM și al bateriei, care suntvizibil mai ales în cazul în care browserul este folosit pe dipozitive nu tocmai noi.
2. Opera
Opera este recomandarea noastră ca și alternativă la Chrome, cu toate că este construit pe același schelet ca și Google Chrome, Chromium.
Browserul Opera se remarcă printr-o serie de caracteristici integrate. Astfel, Opera este dotat cu un VPN integrat, care permite selectarea aleatorie a unui server VPN situat în regiuni precum Europa, America sau Asia, anonimizând locaţia reală a utilizatorului.
Sistemul de navigare, Opera Turbo, permite utilizatorilor să accelereze navigarea, reducând în același timp consumul de date.
O altă facilitate oferită de Opera este add blocker-ul integrat, care permite blocarea reclamelor nedorite. În noile versiuni, Opera este dotat cu un panou lateral personalizabil, prin care se pot integra aplicațiile WhatsApp, Facebook Messenger şi Telegram.
3. Mozilla Firefox
Mozilla Firefox este unul dintre cele mai folosite browsere, fiind o lungă perioadă lider de piață, înainte de dezvoltarea Google Chrome.
Similar cu Google Chrome, Mozilla Firefox permite personalizarea navigării prin diferite addon-uri sau extensii. Spre deosebire de Chrome, Mozilla Firefox se remarcă printr-o politică mai puțin invazivă față de datele utilizatorilor. Un alt plus pentru browserul celor de la Mozilla este consumul mai mic de resurse comparativ cu rivalul său.
4. Safari
Safari este un browser web realizat de către Apple pentru sistemele de operare Mac OS și iOS.
Dezvoltat de către compania Apple începând cu anii 90, Safari a devenit astăzi unul dintre cele mai importante web browsere din lume datorită perfomanței, popularității dar si performantelor sale, care cresc an de an.
Safari pentru iOS ramane cel mai important browser pentru terminalele mobile.
5. Microsoft Edge
Microsoft Edge este browserul preinstalat pe toate dispozitivele Microsoft, începând cu lansarea sistemului de operare Windows 10.
Spre deosebire de succesorul său, Internet Explorer, noul browser al celor de la Microsoft este mult mai rapid și mai performant. Însă cu toate acestea nu se ridică la nivelul de performanță al unor browsere precum Chrome sau Mozilla Firefox.
Microsoft Edge are un consum de energie redus, fiind conceput special pentru Windows 10, motiv pentru care este integrat cu asistentul virtual Cortana.
6. Vivaldi
Dacă nu sunteți mulțumit de Chrome sau Firefox, s-ar putea ca Vivaldi să fie pe placul dvs. Vivaldi a fost create pe platforma Chromium, platformă care motorizează de asemenea gigantul Google Chrome, dar și Opera sau Microsoft Edge. Browserul dezvoltat de către Jon von Tetzchener (co-fondatorul Opera) se remarcă prin faptul că este extrem de permisiv din punct de vedere al personalizării.
Vivaldi este un browser flexibil venit avantajul utilizatorilor avansaţi. Permite setarea de comenzi rapide personalizate de la tastatură ori mouse. Vivaldi vă permite de asemenea să personalizaţi orice acţiune din browser.
Setările sunt împărţite în 16 secţiuni, fiecare secţiune având o serie de opţiuni ce pot fi alese în funcţie de preferinţele fiecăruI utilizator.
7. Brave
Un browser mai puțin cunoscut este Brave.
Bazat de asemenea pe Chromium și motorul său Blink, Brave promite că blochează site-urile de urmărire a site-urilor web și că elimină anunțurile abuzive de pe Internet.
De asemenea, promite îmbunătățirea confidențialității online prin partajarea unei cantități mai mici de date, față de principalii săi competitori.
8. Avant
Avant Browser este o altă alternativă mai puțin cunoscută în materie de browsere web.
Avant are un motor de randare TRI-CORE, care de fapt este format motoate de randare integrate, Trident, Gecko și Webkit.