In contextul pandemiei de Covid-19, mai toata lumea cauta solutii de videoconferinte. Fie ca este vorba despre institutiile de invatamant, institutii publice sau companii, toata lumea cauta solutii pentru a se intalni la distanta.
In articolul de astazi ne propunem sa va prezentam un top al celor mai bune 4 aplicatii de videoconferinte extistenta pe piata la momentul actual.
1. Skype/ Microsoft Teams
Skpe este un software gratuit detinut de catre Microsoft Corporation, care permite utilizatorilor sa efectueze convorbiri telefonice si video, bazandu-se pe tehnologia VOIP (Voice Over IP). Calitatea acustica si video a convorbirii este de obicei foarte buna. Functionalitati aditionale gratuite: telefonie video, mesagerie instant, transfer de fisiere, conferinte telefonice si conferinte video. Skype este disponbil pe platformele Windows, Windows Phone, iOS, Mac OS, Android sau Symbian. Pe langa versiunea gratuita, Skype este disponibil si in varianta premium, numita Skype for Business.
Pe langa aplicatia Skype, cei de la Microsoft mai detin in portofoliu aplicatia, Microsoft Teams. Aceasta are avantajul ca permite depasirea limitei de 50 de utilizatori existenta pe Skype, suportand pana la 1000 utilizatori.
2. Google Hangouts / Classroom
Solutia de videoconferinta a celor de la Google se numeste Google Hangouts si este disponibila pe platformele Windows, Mac, Androis si iOS. Caracteristica sa unica este faptul ca permite partajarea ecranului unui singur participant cu toti ceilalti.
Prin Hangouts se pot crea grupuri de pana la 100 de persoane si poti initia apeluri video cu pana la 10 persoane simultan.
3. Zoom
Urmatoarea aplicatie din topul nostru este Zoom. Aceasta este folosita pentru organizarea de intalniri profesionale si poate fi accesat si de pe smartphone. Aceasta aplicatie a devenit extrem de populara in ultima perioada. In versiunea sa gratuita conferintele de grupsunt limitate la 40 de minute, insa in varianta platita, in functie de planul de abonament ales, pot participa pana la 500 de persoane. Zoom permite inregistrarea conferintelor si stocarea acestora in cloud.
Zoom prezinta insa, o serie de vulnerabilitati si functii ascunse care pun in pericol securitatea datelor utilizatorilor, precum lipsa unei metode de criptare end-to-end (E2EE), sau un bug care permite accesul neautorizat la camera web a utilizatorilor.
4. CISCO Webex
Webex este o solutie gratuita de conferinta video, care permite conectarea a pana la 100 de participanti pe o perioada nelimitata. Aplicatia este prevazuta cu o tabla virtuala care poate fi folosita de catre participanta pentru a desena sau a evidentia capturile de ecran. Serviciul este disponibil atat prin broweser cat si prin apliacatii mobile pentru telefoane mobile/tablete (iOS si Android). Datele din sistem sunt securizate prin criptare AES la 256 de biti, iar toti utilizatorii beneficiaza de suport online gratuit din partea Cisco.