Ce este un firewall ?

12/05/2020
https://hqlevel.ro/wp-content/uploads/2020/05/undraw_building_blocks_n0nc.png

Firewall-ul, sau paravanul de protectie, este un dispozitiv are monitorizează traficul de rețea și blochează pachetele de date pe baza unui set de reguli. Firewall-ul analizează și filtrează traficul care provine din surse nesecurizate în vederea prevenirii atacurilor. Firewall-ul blochează o conexiune sau un dispozitiv, dacă detectează o activitate de scanare a unui port sau alte tipuri de atacuri.

De câte tipuri poate fi un firewall ?

Firewall-urile pot fi catalogate drept firewall-uri software sau hardware. Firewall-ul software este un program instalat pe un PC și care analizează trafiul prin numerele de port sau aplicații, pe când firewall-ul fizic este un echipament profesional care face legătura între gatway și rețea, fiind integrat în routerele de tip broadband. Firewall-urile software sunt adesea implementate în mod prestabilit pe sistemele de operare, un bun exemplu fiind Windows Firewall.

Cum filtrează un firewall traficul ?

Metoda 1. Filtrarea pachetelor

Una dintre cele mai cunoscute metode este filtrarea pachetelor, supranumita stateless firewall. Acest filtru verifica traficul TPS (Transport Control Protocol).

Metoda 2. Proxy Server

Un server proxy interceptează și modifică datele care intră și care ies astfel încât să nu afișeze adresa reală a rețelei. Serverele Proxy funcționează că intermediar între cele două capete ale unei conexiuni de rețea client / server. Acestea interacționează cu aplicații de rețea, cel mai frecvent cu browsere web și servere. erverele Proxy funcționează la nivelul aplicație (stratul 7) al modelului OSI și sunt de asemenea mai dificil de instalat.

Metoda 3. Aplicația Gateway

Un gateway proxy este un modul care primeşte cereri ale serviciilor web şi le înaintează către un punct final, definit într-un grup proxy. Gateway-ul este o tehnică automată de filtrare care analizează datele transmise. Principalul dezavantaj al gateway-ului este faptul că poate afecta negativ perfomanța sistemului.

In concluzie, inainte de a a folosi un firewall trebuie sa urmati cativa pasi simpli:

  • sa alegeti serviciile care trebuie oferite de firewall;
  • sa desemati grupurile de utilizatori care vor fi protejati;
  • sa definiti gradul de protectie de care are nevoie fiecare grup de utilizatori si cum vor fi implementate protectiile necesare

Suntem aici. Contacteaza-ne.

Ne puteti gasi la sediile noastre din Timisoara si Bucuresti, sau ne puteti contacta pe e-mail sau telefonic.
Timisoara
Sf. Ap. Petru si Pavel nr. 29/C
Lu-VI 8:00-17:00

Bucuresti
Barlea nr.5-13, Sector 5
Lu-VI 8:00-17:00
Servicii IT
Telefon: 0740 227 701
Email: office@hqlevel.ro
Servicii HVAC
Telefon: 0727 798 562
Email: contact@aer-vest.ro
bt_bb_google_maps_coverage_image

 Copyright HQ Level Business Services