Ce functii si caracteristici trebuie sa aiba routerul wireless potrivit nevoilor tale?

29/09/2020


Alegerea unui router wireless care se ofere o conexiune la internet rapida si o acoperire excelenta nu este intotdeauna o sarcina usoara. De cele mai multe ori, nici pretul si nici numele produsului nu explica cat de bun este routerul. In articolul de astazi ne-am propus sa prezentam 5 criterii de luat in considerare in alegerea unui router wireless, in functie de nevoile si de bugetul tau.

Ce este un router wireless?

Pe scurt, un router este un dispozitiv folosit pentru interconectarea retelelor de calculatoare. Acesta transmite conexiunea de internet catre toate dispozitivele prin rutarea pachetelor de date catre acestea, folosind o singura retea fizica (provenind de la operatorul de internet).Majoritatea routerelor au incorporate switch-uri, astfel incat putem sa conectam simultan mai multe device-uri prin cablu UTP, in functie de numarul de porturi LAN disponibil, si, de asemenea, putem conecta dispozitive si prin wireless (telefoane, laptopuri tablete etc.). Conectarea routerului la internet se realizeaza prin cabllu ethernet ( Cat5, Cat 5e, Cat6, etc.), iar conectarea dispozitivelor la router se face prin intermediul cablului Ethernet sau folosind tehnologia wireless.

Care sunt criteriile de urmarit in alegerea un router ?

Router wireless single band, dual band sau tri band ?

Termenii single, dual și tri-band se referă la frecvența canalelor unui router. Routerele wireless utilizează două frecvențe: 2.4 GHz și 5 GHz. Routerele IEEE 802.11b şi IEEE 802.11g folosesc exclusiv frecvența de 2.4 GHz, în timp ce routerele IEEE 802.11n pot utiliza fie frecvența de 2.4 GHz, fie frecvența de 5 GHz. Noile routere 802.11ac folosesc exclusiv frecvența de 5 GHzDe retinut faptul ca, frecventa de 5 Ghz este potrivita pentru utilizarea intensiva, avand o viteza mai buna, insa are o acoperire pe o distanta mai mica fata de frecventa de 2.4 GHz. De retinut faptul ca, frecventa de 5 Ghz este potrivita pentru utilizarea intensiva, avand o viteza mai buna, insa are o acoperire pe o distanta mai mica fata de frecventa de 2.4 GHz. Routerele single band operează la frecvențe joase, de 2.4 GHz, cu mai puține canale, mult mai aglomerate. Routerele tri-band oferă suport pentru o a 3-a bandă pe canalul de 5 GHz, mai exact 5.8 GHz.

De obicei un router cu o singura antena este suficient pentru acoperirea unui apartament cu maxim 3 camere. Pentru suprafete mai mari recomandam routere cu 2 sau chiar 3 antene sau routere cu o antena mai puternica. Router-ele au mai multe standarde:
IEEE 802.11b – viteza de 11Mbps
IEEE 802.11g – viteza de 54Mbps
IEEE 802.11n – 150Mbps sau 300Mbps

Viteza

Deși routerele au menționate viteze maxime, acestea sunt valabile de cele mai multe ori în teorie, pentru că experienta de acasa depinde de o multime de factori, de la conexiunea ISP, la modem, la structura constructiei casei tale și altele.

Cand vorbim despre viteza unui router, ne referim la viteza in megabiti, si nu cea in megabytes. Cu alte cuvinte, pentru a afla viteza de descarcare reala, aceste viteze trebuie impartite la 8 pentru a fi convertite mai apoi in MB/s.

Antenele MIMO

Probabil te-ai intrebat care este rolul antenelor dintr-un router. Acestea sunt folosite pentru propagarea semnalului. De cele mai multe ori vei întâlni routere wireless cu o antenă, însă sunt frecvente și routerele wireless cu două și trei antene. De asemenea, routerele cu antenă internă încep să fie din ce în ce mai populare. Performanțele antenei sunt importante în semnalul pe care îl va furniza routerul wireless. Antenele standard oferite de producători sunt omnidirecţionale, adică transmit semnalul în toate direcțiile din jurul routerului. Standardele IEE 802.11 N si AC suporta maxim 4, respectiv 8 fluxuri de transfer simultante intre router si celelalte dispozitive conectate.

Securitate

Cand vorbim despre securitatea unui router ne referim la protocoale precum WPA sau WPA2. Acestea sunt protocoalele de protecție ale accesului Wi-Fi, care cripteaza prin reteaua si solicita celorlalte dispozitive conectare sa utilieze o cheie, sau o parola pentru a obtine accesul.

O retea care nu este protejata corespunzator va permite oricui sa se poata conecta la aceasta, fiind posibilA accesarea fisierelor personale sau infectarea cu virusi. Un router wireless de calitate va fi dotat cu un minim de Securitate( WPA2), care trebuie sa suporte acelasi standard de securitate ca cel al retelei la care esti conectat.

HQ LEVEL B.S. ofera servicii profesionale de proiectare si implementare a retelor wireless

Suntem aici. Contacteaza-ne.

Ne puteti gasi la sediile noastre din Timisoara si Bucuresti, sau ne puteti contacta pe e-mail sau telefonic.
Timisoara
Sf. Ap. Petru si Pavel nr. 29/C
Lu-VI 8:00-17:00

Bucuresti
Barlea nr.5-13, Sector 5
Lu-VI 8:00-17:00
Servicii IT
Telefon: 0740 227 701
Email: office@hqlevel.ro
Servicii HVAC
Telefon: 0727 798 562
Email: contact@aer-vest.ro
bt_bb_google_maps_coverage_image

 Copyright HQ Level Business Services