Externalizarea IT este procesul prin care o companie subcontracteaza o alta companie din exterior pentru a administra partial sau total Departamentul IT.
Externalizarea IT, denumita si outsourcing IT defineste delegarea unor sarcini productive, obiective, catre segmente organizationale apartinand unor entitati externe, care ofera un raport pret-calitate mai bun sau detin expertiza in domeniu.
Externalizarea este vazuta de multi ca o tendinta a viitorului care aduce numeroase beneficii partenerilor.
Externalizare IT pentru un sistem informatic presupune 3 etape:
1. Din punct de vedere al calitatii.
Un singur angajat, oricat de bine pregatit ar fi, nu poate fi specialist in tot ce inseamna IT-ul. In schimb, o firma specializata are oameni certificati si calificati pentru toate aspectele din acest domeniu, dumneavoastra practic fiind servit cu un personal tehnic de calitate.
2. Din punct de vedere al cheltuielilor.
Un angajat al departamentului informatic genereaza costuri de aproximativ 4000 RON (un salariu acceptabil plus taxe la stat), la care se adauga asigurarea conditiilor de lucru, teambuilding-uri si alte bonusuri.
Spre exemplu, pentru o firma cu 15 calculatoare plus server, periferice și elemente de retelistica, ati avea nevoie de un abonament situat undeva in jurul unei sume de aproximativ 3 ori mai mica si integral deductibila . Diferenta de bani o puteti reinvesti in echipamente mai performante, sau sa va sprijiniti investitiile din alte departamente.