Pentru a conecta doua calculatoare la internet aveti cateva variante dar eu am sa va prezint doar doua dintre ele:
1. Printr-un router cu sau fara wireless
2. Prin 2 placi de retea instalate intr-un calculator (client – server sau gateway)
Cea mai simpla varianta este aceea de a cumpara un router normal sau wireless in cazul in care se doreste conectarea unui laptop la internet cu care apoi doriti sa va plimbati prin casa – apartament. Aceasta varianta pentru unii costa destul de mult incepand de la vreo 70 de Ron in cazul unui router normal, cel fara fir sau wireless ajunge undeva la 120 de lei cel mai ieftin.
Marea majoritate a routerelor in cazul in care aveti Ip static sunt de genul Plug and Play, adica nu trebuie altceva facut decat sa il bagati in priza si sa racordati cablurile UTP de la calculatoarele din casa. O mica problema pentru unii ar fi aceea in cazul celor care au internet prin PPPOE de la RDS link ca de exemplu sau alti provideri ce furnizeaza internet prin acest serviciu de autentificare pe baza de user si parola.
In acest caz, dupa ce ati conectat toate cablurile (atentie cablul de internet trebuie sa intre in portul WAN si restul cablurilor de la calculatoare in porturile de LAN), va trebui sa intrati pe adresa routerului de exemplu http://192.168.0.1 folosind un user si o parola care pentru fiecare router in parte pot fi ceva de genul: user admin si fara parola, user admin parola admin, sau fara user si fara parola, etc “cititi manualul routerului”.
Pentru a sti ce adresa Ip aveti la router-ul vostru intrati in comand prompt (dar numai dupa ce ati racordat cablul intre router si calculatorul vostru):
Start –> Run —> Cmd –>ok
in fereastra neagra scrieti urmatoarea comanda:
ipconfig
unde veti gasi Default Gateway avand un Ip ce incepe de obicei cu: 192.168.x.x
Dupa ce ati intrat in pagina de internet a routerului, pentru a seta accesul la internet prin PPPOE, ori folositi configurarea simpla in care va va induma pas cu pas ce sa faceti (dar nu uitati sa alegeti optiunea PPPOE unde va trebui sa introduceti userul si parola) sau mergeti pe optiunea de WAN si aici la fel in functie de router aveti setarea de PPPOE.
Pentru restul setarilor de retea (LAN), firewall, DMZ, PTZ, etc nu mai este nevoie sa schimbati nimic altceva decat doar daca doriti acest lucru pentru o mai buna securitate.
HQ LEVEL va ofera servicii de service si mentenanta on-line si on-site pentru calculatoare, servere, centrale telefonice, copiatoare si periferice. Detalii…