Instalarea de sisteme de alarma pentru protectie la efractie, incendiu sau inundatie este, la prima vedere, menita sa ne protejeze bunurile in absenta noastra. Mai traumatizanta insa decat pierderea unor bunuri datorita neglijarii necesitatii unor sisteme de alarma, oricare ar fi valoarea acestora, este senzatia de vulnerabilitate la violarea intimitatii spatiului personal. Din pacate, putini dintre noi decid sa achizioneze un sistem de alarma inainte de a fi ei insisi sau vecinii lor victimele unui furt. Sistemele de securitate descurajeaza si sesizeaza tentativele de patrundere neautorizata in spatiile pe care le protejeaza, sesizeaza declansarea inceputurilor de incendiu si eventual scurgerile de gaze, limitand astfel riscul producerii unor pagube importante, diminuand de asemenea valoarea primei de asigurare in cazul in care s-a incheiat si o polita de asigurare. Cu alte cuvinte, un sistem de efractie este un sistem care avertizeaza si reduce riscul dar nu garanteaza ca intrusul nu va intra in locatia protejata.
Aria protejata de un sistem de alarma se imparte in zone (partitii), in consecinta armarea / dezarmarea vor putea fi facute pe intreaga cladire sau numai pe anumite zone. In acest caz, fiecare partitie se comporta ca un sistem independent. Toate sistemele permit armare perimetrala, existând posibilitatea miscarii in interiorul spatiului protejat. Un sistem trebuie sa contina unitate centrala de control cu tastatura (si optional telecomanda sau cartela de acces), detectori care sa acopere toate zonele vulnerabile din locatie, sirena autonoma pentru avertizarea locala in caz de alarma si comunicator pentru avertizarea pe linia telefonica . Suplimentar, tehnologiile digitale fiabile fac posibile utilizari care, cu putina vreme in urma, pareau de domeniul fantasticului. Sistemele de alarma implementeaza functionalitati de automatizare limitate doar de imaginatia noastra, fiind creierul necesar pentru o “casa inteligenta”. Un sistem de alarma poate, de exemplu, atunci cand este dezarmat cu telecomanda, sa comande deschiderea portii sau usii de garaj, apoi sa descuie usa de la intrare prin folosirea aceleiasi telecomenzi ca si card de acces. Functii utile pentru o locuinta, dar si mai utile pentru un sediu de firma, acelasi sistem ocupandu-se si de pontajul prezentei angajatilor! Acelasi sistem poate insa indeplini si sarcini independente de functiile de securitate si control, cum ar fi monitorizarea temperaturii, comandarea iluminatului exterior sau orice alte automatizari destinate confortului.
HQ LEVEL ofera solutii profesionale de Sisteme de Alarma si Supraveghere Video. Detalii…
Ce facilitati va ofera un sistem de alarma?
– armarea totala ( cand nu sunteti in imobil ) asigura protectia tuturor zonelor
– armarea partiala ( cand sunteti in imobil ) asigura protectia anumitor zone
– avertizarea telefonica daca se incearca intrarea prin efractie
– avertizarea dispeceratelor firmelor de paza
– memorie de evenimente in ordine cronologica
– autonomie ridicata in cazul intreruperii alimentarii cu energie electrica
In general elementele care necesita protectie sunt in primul rand caile de acces in locuinta personala sau firma: usile si geamurile si in al doilea rand spatiile interioare. Bazandu-se pe aceste lucruri, sistemele de alarma trebuie sa contina anumite componente:
- centrala de detectie si alarmare, este componenta de baza a unui sistem de alarma si este specializata in supravegherea semnalelor de stare venite de la detectori specializati si in raportarea schimbarilor de stare; acesti detectori sunt conectati la intrarile centralei.
- detectoare de miscare se intaleaza atat in interior cat si in exterior; exista solutii disponibile pentru orice fel de spatii si conditii de mediu avand in vedere posibilitatea reglarii sensibilitatii de detectie si imunitate la perturbatii electromagnetice.
- detectoare de geam spart se instaleaza pentru a ridica gradul de protectie perimetrala prin detectarea spargerii geamurilor de la usi sau ferestre; alarma se declanseaza la detectarea frecventelor emise prin spargerea geamului.
- detectoare de vibratii detecteaza tentativele de perforare a peretilor si a tocurilor de usi si ferestre; marele avantaj este ca detecteaza o efractie inainte ca ea sa se produca.
- contacte magnetice sunt folosite pentru protejarea usilor si ferestrelor si pot fi instalate in punctele de acces vulnerabile, asigurind o protectie perimetrala.
- tastatura permite armarea si dezarmarea întregului sistem de alarma, pentru comenzi speciale, pentru programarea centralei, pentru afisarea starii sistemului si pentru citirea istoriei de evenimente.
- bariere in infrarosu sesizeaza intreruperea unei raze in domeniul infrarosu emise de catre primul element al barierei; se folosesc ca protectie perimetrala fie pentru protejarea spatiilor exterioare, fie pentru avertizarea accesului catre zone interioare.
- sisteme de avertizare audio si optice;
- elemente de alarmare la distanta (gsm, comunicator telefonic, interfata de conectare la dispeceratul de supraveghere)
- acumulatori mentin sistemul in functiune dupa caderea sursei principale de energie electrice in functie de consumul sistemului si de capacitatea acumulatorilor.
HQ LEVEL ofera solutii profesionale de Sisteme de Alarma si Supraveghere Video. Detalii…